Zatražite poziv

Brza narudžba
Moj profil
Košarica je prazna
0 kom
0 kom

U košarici0 kom

Do besplatne dostave nedostaje vam 10.000,00 €
Početna Blog Savjeti Podno grijanje - udobnost i ušteda u jednom pojmu
Sve o podnom grijanju!

Podno grijanje - udobnost i ušteda u jednom pojmu

Podno grijanje je pojam estetskog i komfornog načina grijanja - bez cirkulacije prašine i suhog zraka. Ne zauzima prostor, ne zahtijeva postavljanje radijatora, a toplinu predaje izravno okolini. Podno je grijanje zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od klasičnog radijatorskog grijanja.

17.02.2016.

Troškovi su u usporedbi s klasičnim centralnim grijanjem manji što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu. Naime, podno grijanje zahtijeva puno manje energije za zagrijavanje prostora, jer već sustav podnog grijanja koji radi na temperaturama do maksimalno 30 C° ugodno zagrije prostor, dok je klasičnom grijanju za postizanje iste temperature u identičnim uvjetima, potrebno gotovo dvostruko više energije (klasično centralno grijanje, temperaturu vode u radijatorima zagrijava najmanje od 60 C°).

U idealnim situacijama podno se grijanje postavlja u početku same gradnje kuće. S donje se strane podno grijanje mora kvalitetno izolirati kako bi se izbjegli gubitci topline pri čemu se najčešće koriste izolacijske ploče od stiropora, a s gornje strane (prema podu prostorije), ugrađuju se materijali koji dobro provode toplinu, npr. mokri estrih. Podno je grijanje bez većih problema moguće i naknadno ugraditi (prilikom adaptacija stambenih prostora), pod uvjetom da su zadovoljeni minimalni zahtjevi za prostorom.

Odabir sistema, izračun toplinskih koeficijenta petlji, izbor hidrauličkih komponenti, način polaganja i izbor regulacije svakako treba prepustiti stručnim osobama (projektantima i instalaterima), jer samo optimalno odabran sustav omogućiti će vam isplativost investicije u razumnom roku i dopustiti vam da uživate u svim pogodnostima vašeg podnog grijanja.


Za one koji žele znati više, u nastavku donosimo i dodatne teme vezane uz podno grijanje:

  • Najčešće zablude o podnom grijanju
  • Povijest podnog grijanja
  • Načini postavljanja podnog grijanja

Najčešće zablude o podnom grijanju:

1. Podno grijanje je skuplje od radijatorskog

Startna investicija prilikom ugrađivanja podnog grijanja je ista ili neznatno veća od troškova izrade radijatorskog ali su troškovi uštede tijekom ekspoatacije puno veći pa je ukupni omjer bitno povoljniji u korist podnog grijanja. Također treba napomenuti da se dio radova koji se pripisuje izradi podnog grijanja (polaganje toplinske i hidro izolacije estriha, rubna traka, dilatacijske fuge, izrada parne brane i sl.) može ukalkulirati pod građevinske radove čime se ukupni troškovi izvođenja podnog grijanja stavljaju u realne okvire.

2. Podno grijanje nije zdravo zbog efekta "teških nogu"

Čovjek je jedino živo biće na zemlji koje ima uspravni stav i koje obolijeva od proširenih vena. Brojne studije na tu temu dokazale su da podno grijanje nije uzrok proširenim venama nego nasljedni faktor (žene obolijevaju 6 puta više od muškaraca), profesije u kojima se dugo stoji ali malo kreće, prekomjerna tjelesna težina i majčinstvo (trudnice nakon 2. trudnoće češće obolijevaju od žena koje nisu rađale). Dobro postavljeno podno grijanje ima male oscilacije u temperaturi poda u zoni nogu i povoljnije utječe na krvotok od radijatorskog grijanja, kod kojeg su oscilacije veće. 

3. Podno grijanje diže prašinu u zrak

Upravo suprotno! Radijatorsko grijanje radi na principu konvekcije topline uz kružno strujanje zraka kroz prostoriju, što rezultira zagrijavanjem i cirkulacijom prašine iz hladne zone nogu u zrak. Spaljena prašina, koja je lakša od zraka, "lijepi" se na strop ostavljajući ružne sivo-crne tragove iznad radijatora. Kod podnog grijanja nema strujanja zraka jer se toplina oslobađa zračenjem čime prašina ne mijenja strukturu i ne diže se u zrak nego ostaje na početnoj poziciji.

4. Podno grijanje nije izvedivo kod adaptacije stana zbog postojećeg poda kojeg ne želim razbijati

Suhi sustav za površinsko grijanje, sastavljen od gotovih ploča od gipsanih vlakana debljine 18mm s izdubljenim utorima za prihvat cijevi promjera 12mm, osigurava brzu i jednostavnu montažu na postojeći pod na koji se kasnije mogu postaviti keramičke pločice ili podne obloge. Suhi estrih je posebno pogodan za adaptacije prostorija u koje se ne smije unositi vlaga prilikom izvođenja radova.

Ukoliko se odlučite za postavljanje podnog grijanja u prostore koji nisu novogradnja, svakako se posavjetujte sa izvođačem radova oko odabira opcije koja će biti najprikladnija konkretnoj situaciji.

5. Temperaturu zraka kod podnog grijanja teško je regulirati.

Površinska grijanja razlikuju se od grijanja radijatorima prije svega po znatno nižim radnim temperaturama i predajom temperature isključivo u vidu zračenja čime se omogućuje tzv. "efekt samoregulacije" koji se pozitivno odražava na klimu u grijanoj prostoriji. Efekt samoregulacije je fizička pojava, neovisna o regulacijskim uređajima, gdje se u ovisnosti o promjeni temperature prostorije prema grijaćoj površini mijenja intenzitet toplinskog strujanja: što je viša razlika između temperature prostorije i temperature grijaće površine - više je temperaturno strujanje i obrnuto.

Primjer: ako se u određenoj prostoriji poveća temperatura zraka zbog prisustva više osoba koje emitiraju određenu količinu energije i temperatura zraka poraste sa 20°C na 23°C predana snaga podnog grijanja sa 26°C površinske temperature smanjit će se za 50% jer će se povećati brzina toplinskog strujanja. Na taj način temperatura u prostoriji sama se korigira u ovisnosti o utjecaju "faktora smetnje". 

6. Parket se ne smije postavljati na podno grijanje

Suživot parketa i podnog grijanja nije rijetkost i moguć je uz poštivanje tehničkih smjernica koje to definiraju. Gotovi troslojni parketi vrsta su parketa koja je preporučljiva za postavljanje na podloge sa ugrađenim podnim grijanjem budući da, zahvaljujući svojoj višeslojnoj strukturi, imaju sposobnost dobrog provođenja topline. Da bi parket kroz duži vremenski period zadržao svoja prvobitna svojstva i izgled, važno je ne prelaziti maksimalnu dopuštenu temperaturu podnoga grijanja. Preporučljiva je ugradnja parketa sa "tvrđom" strukturom koja je otpornija na fizička oštećenja. Najčešće korištene vrste iz domaćeg podneblja su: trešnja, hrast i orah (bukvu i javor treba izbjegavati), a od egzotičnih vrsta, prikladne su: duglasi, drvo masline i bambus.

Povijest podnog grijanja

Kad se spomene podno grijanje kod većine ljudi javlja se asocijacija na instalaciju grijanja novijeg vremena. Međutim, arheološka ispitivanja govore o tome da je već u 3.stoljeću prije Krista u Kini postojalo površinsko grijanje: u zidovima i podovima nalazili su se kanali za dim koji su služili za zagrijavanje kuća. Slični uređaji za zagrijavanje mogu se naći i u ostacima iz rimskog vremena, uključujući i HIPOKAUST- prostor ispod poda kuće ili kupaonice koji je bio ispunjen zrakom koji se zagrijavao toplinom plinova izgaranja iz peći. To je prakticirano i u prostorima javnih i privatnih bazena koji su se grijali pomoću kanala smještenih u podu.

Načini postavljanja podnog grijanja

  • Postavljanje sa sistemskim čep pločama (sa ili bez stiropora) za prihvat PB ili PE-Xc cijevi koje se umeću u utore u ploči, pogodno za estrihe odgovarajućih mortova i podnih masa prema normi DIN EN 13813. Namjenjen je za prostorije s većim ogrijevnim prostorom i za veći pad tlaka u cjevovodu. Može se primjeniti za podno grijanje/hlađenje. Ovo je ujedno i najčešći način izvedbe podnog grijanja.
  • Postavljanje sa fleksibilnom folijom od sintetičkog tkanja s različitim toplinskim svojstvima toplinske izolacije za prihvat PB ili PE-Xc cijevi koje se pričvršćuju posebnim iglicama. Pogodan je za cementne estrihe i estrihe na bazi kalcijevog sulfata, namijenjen srednjim i većim ogrjevnim prostorima.
  • Postavljanje s pločama napravljenim od gips vlakana debljine 18mm s izdubljenim utorima za prihvat PB cijevi od 12mm. Pogodan je za sanaciju ili izradu novih grijanja u postojećim objektima s malom visinom estriha, te za prostore u koje se ne smije unositi vlaga. 

Tvrtka Termometal d.o.o. u mogućnosti vam je po konkurentnim cijenama dobaviti i na kućnu adresu isporučiti sve što vam je potrebno za vaš sustav podnog grijanja.

Klikni i pogledaj kompletnu ponudu opreme za podno grijanje.

Komentari (7)
Imate komentar ili savjet?

Ocijenite proizvod

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.
Drugi su komentirali…
Mišljenja drugih (7)
Dario Mejic, 09. siječanj 2020.
Dobar dan, Zanima me da li je bolje držati podno grijanje upaljeno 24h. I ne gasiti ga? Ili gasiti i paliti kako dolazim i odlazim iz stana. Dobio sam savjet da je bolje drzati stalno upaljeno na laganoj temperaturi nego paliti i gasiti svaki dan. Te se tako vise trosi zagrijavanjem. Hvala Lp

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 7 Ne 2
10. siječanj 2020.
Pozdrav Dario, savjet koji ste dobili je ispravan. Podno grijanje nije potrebno gasiti noću ili kada odlazite iz stana, dovoljno je eventualno regulirati (programirati) nižu temperaturu na termostatu.
Koristan komentar? Da 6 Ne 0
dora tkalec, 18. veljača 2018.
poštovani, može li se podno grijanje priključiti na već postojeći kotao na naftu?

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 7 Ne 4
vasić davor, 23. svibanj 2017.
poštovani.. molio bih vaš savjet,radio bih podno grijanje oko200kvadrata,,dali bi to mogao izvesti preko kondenzacijskog plinskog bojlera bez dodatne opreme,znači samo razdjelnik koji je spojen na bojler,i naravno cijevi pex16.. hvala unaprijed,, pozdrav...

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 15 Ne 7
ivica jukić, 01. prosinac 2016.
Poštovani,zanima me vaše mišljenje o slijedećem.Renovacijom dnevnog boravka javila mi se ideja o podnom grijanju u kombinaciji sa radijatorom.Naime vidio sam da ima razdjeljnik mono za jednu prostoriju.Radi se o 25 kvadratnih metara prostora sa golom dekom na podu.Sada sam namjeravao izravnati knauf granulama pod,folija,pa stirodur za cijevi potom osb ploče,te panel parket koji imam već.Zanima me može li takva kombinacija i koliko je potrebno visine iznad cijevi da grijanje djeluje bez znatnog utjecaja na panel parket.Napomena,ako osb nije dobar postoji knauf i fermacel ploče.Imate li iskustva jer sve koje sam pitao ppostavljaju u mokri estrih koji se treba sušiti do ljeta.U slučaju bilo kakvog problema razbijanje estriha i skidanje lijepljenog parketa mi nije opcija.Mislim da način na koji ja razmišljam pruža bolje mogućnosti u smislu ponovnog renoviranja i sl.Ipak molim vase stručno mišljenje o narečenom.LP!

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 22 Ne 8
Matija Kaksa, 19. veljača 2016.
Poštovani, molim Vas da mi izračunate u koliko ste u mogucnosti koliko bi me izašlo kompletno (sav potreban materijal) za podno grijanje za kuću prizemnici od 150 m2. Ukoliko ima bilo kakvih nejasnoća slobodno me kontaktirajte na mail ili na broj telefona 091/899-6921. Plaćanje je gotovinsko. Hvala

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 9 Ne 4
20. veljača 2016.
Poštovani Matija, hvala na upitu, ali gotovo je nemoguće dati i okvirnu cijenu samo na temelju podatka o grijanoj površini. Savjetujemo vam da se obratitie nekome od instalatera koji će vam ovisno o vašim željama i mogućnostima vezanim uz sam prostor preporučiti odgovarajući sustav i napraviti vam popis potrebnog materijala. Temeljem popisa mi ćemo vam napraviti ponudu za materijal, a instalater će vam reći koliko košta ugradnja.
Koristan komentar? Da 10 Ne 20

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Radno vrijeme: Pon - Pet od 7 do 19h, Sub od 7 do 14h

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics