Datum objave: 14.07.2014

Bakrene cijevi i njihova kvaliteta jedna je od najčešćih tema između našeg prodajnog osoblja i naših kupaca. Često nam se obraćate s pitanjem kako prepoznati, odnosno kako razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih bakrenih cijevi, koliko je i jeli uopće bitna debljina stjenke bakrenih cijevi, itd.?
Bakrene cijevi su "krvotok" svake instalacije izrađene od bakra, a kako je tržište u poslijednje vrijeme preplavljeno cijevima upitne kvalitete, porijekla i karakteristika, donosimo Vam kratki članak nakon kojeg ćete s lakoćom moći prepoznati cijevi koje Vam garantiraju kvalitetu i dugovječnost Vašeg sustava.

U poslijednje vrijeme na domaćem se tržištu pojavio velik broj uvoznika bakrenih cijevi. Bakrene su cijevi trenutno dostupne u velikom rasponu cijena i u još većem rasponu kvalitete.

Kako bismo vam olakšali odluku i razlikovanje kvalitetnih bakrenih cijevi od onih čiju kupnju i ugradnju treba izbjegavati, donosimo vam nekoliko naputaka koji će vam pomoći u konačnom izboru.

Bakrene cijevi proizvedene u skladu s EU normama - dokaz kvalitete!

Prepoznati kvalitetnu cijev koja udovoljava propisanim europskim, a samim tim i hrvatskim, standardima zapravo je vrlo lako. Sve ove cijevi na sebi imaju oznaku EU norme:

EN 1057

Navedena europska norma propisuje minimalne standarde za bakrene cijevi koje se koriste za izvođenje instalacija grijanja, sanitarnih i plinskih instalacija. Bakrene cijevi koje ne udovoljavaju propisima ove norme, sukladno propisima ne bi smjele niti biti stavljene na tržište te ih je potrebno izbjegavati, jer kao kupac i investitor, jednostavno nemate jamstvo da proizvod koji kupujete zadovoljava namjenu za koju ga planirate koristiti (izvođenje instalacija).

Dodatno, pored oznake europske norme, na cijevima može biti otisnuta i "CE" oznaka:

CE oznaka potvrđuje da proizvod na kojem je otisnut ispunjava bitne zahtjeve za sigurnost potrošača, zdravlja ili zaštite okoliša, kao što je određeno po smjernicama, odnosno propisima EU.

Primjer oznaka na cijevima proizvedenim u skladu s propisanim standardima s vidljivom oznakom standarda i dimenzije cijevi:

Debljina stjenke bakrenih cijevi - koliko je bitna?

Tehnologija izrade bakrenih cijevi posljednjih je godina znatno napredovala, tako da cijevi proizvedene današnjom tehnologijom, čak i sa tanjom stjenkom mogu imati iste ili čak i bolje karakteristike od cijevi proizvedenih tehnologijom starom desetak ili više godina.

Drugim riječima, ako cijevi na sebi nose oznaku da su proizvedene u skladu s propisanim europskim normama (ranije navedena oznaka EN 1057), u tom vas slučaju debljina stjenke ne treba zamarati jer imate garanciju da su cijevi proizvedene na način i u skladu sa propisanim standardima.
Debljina stjenke kod cijevi certificiranih u skladu s normom EN 1057 kod većine proizvođača kreće već od 0,7mm za promjer cijevi fi 15, te se postupno povećava s povećanjem promjera.

U slučaju da se nađete u situaciji da ipak kupujete cijevi koje nisu proizvedene u skladu sa propisanim standardima (nemaju na sebi oznaku EN 1057), tada je debljina stjenke svakako prva stvar na koju trebate obratiti pozornost, a budući da se radi o cijevima čija kvaliteta, karakteristike i čistoća materijala nije potvrđena standardom, svakako je dobro da debljina stjenke bude što veća (oznaka debljine stjenke trebala bi biti otisnuta na samoj cijevi).

Dodatno, cijevi na kojima ne postoje otisnute dimenzije od strane proizvođača, često se od strane pojedinih distributera prodaju pod drugim dimenzijama (npr. cijevi debljine stjenke 0,7mm prodaju se pod 0,80mm, ili cijevi od 0,8mm, prodaju se pod 1,00mm). U ovim situacijama, osim što se izlažete opasnosti kupnjom cijevi koje nisu izrađene u skladu s propisanim normama, dodatna opasnost je i činjenica da ne možete biti sigurni u debljinu stjenke cijevi.

Ukratko, da ponovimo osnovna pravila pri kupnji bakrenih cijevi:

  • Bakrene cijevi koje zadovoljavaju minimalne propisane europske standarde proizvedene su u skladu s EU normom EN 1057 (te je oznaka norme, u pravilu, otisnuta i na samim cijevima)
  • Kod cijevi označenih normom EN 1057, ne morate se opterećivati debljinom stjenke cijevi
  • Ako cijevi nemaju oznaku EN 1057, tada je potrebno obratiti pažnju na debljinu stjenke cijevi te je poželjno da ona bude što veća
  • Poželjno je da cijevi koje nemaju oznaku EN 1057 na sebi imaju barem oznaku dimenzije debljine stjenke (ako cijevi na sebi nemaju oznaku dimenzije, obavezno pomičnim mjerilom provjerite debljinu stjenke)

Na kraju, imajte na umu da su cijevi koje kupujete "krvotok" vašeg sustava centralnog (ili solarnog) grijanja te da vas uspješno trebaju služiti narednih minimalno 20-40 godina. Stoga, cijena necertificiranih cijevi (koje nisu proizvedene u skladu s normom EN 1057) možda može biti niža 15-20%, ali ova razlika nipošto nije dovoljna da se izlažete riziku kupnjom cijevi za koje ne možete znati zadovoljavaju li uopće ikakve standarde.

Imate komentar ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku. Vaše upite šaljite na [email protected].

Učitavanje komentara