Zatražite poziv

Brza narudžba
Moj profil
Košarica je prazna
0 kom
0 kom

U košarici0 kom

Do besplatne dostave nedostaje vam 10.000,00 €
Početna Blog Članci Kotao na pelet ili na drvene cjepanice.
Što odabrati?

Kotao na pelete ili drvene cjepanice?

Odlučili ste se ugradnju kotla na bio masu, ali još uvijek ne možete odlučiti koju opciju odabrati - kotao na drvene cjepanice ili kotao na pelete.

Pripremili smo za Vas kratki članak koji će vam pomoći u donošenju konačne odluke, a za sva dodatna pitanja i pojašnjenja, na raspolaganju vam stoji i naš prodajni tim na brojevima telefona 043 445 135 i 043 531 398.

25.04.2014.

Evo nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju i koje će vam, nadamo se, pomoći pri donošenju konačne odluke.

 

Prednosti kotlova na PELET:

  • veći komfor korištenja (nema potrebe za čestim dodavanjem drva na vatru, izbacivanjem pepela i sl.)
  • kotlovi se pale i gase samostalno, ovisno o potrebi za zagrijavanjem prostora (ne morate brinuti hoće li se vatra u kotlu ugasiti)
  • Nema potrebe za velikim prostorom za skladištenje drva potrebnih za sezonu grijanja (pelet kupujete/naručujete u npr. količinama dovoljnim za 7, 14 ili 30 dana)
  • Visoki stupanj iskoristivosti (što rezultira uštedama u novcu, te pozitivno djeluje na očuvanje okoliša)

Prednosti kotlova na CJEPANICE:

  • Znatno niža cijena u odnosu na kotlove na pelet (iako se cijena kotlova na cjepanice s pirolitičkim izgaranjem približava cijeni kotlova na pelet).
  • Niža cijena i veća stabilnost cijene pogonskog goriva – iako je cijena peleta povoljnija i znatno stabilnija u odnosu na cijenu plina ili loživog ulja, ipak je vrlo izvjesno (i logično obzirom da su cjepanice sirovina za proizvodnju peleta) da će cijena drvenih cjepanica trajno ostati ispod cijene peleta.

Želite iskoristiti najbolje od obje varijante?

U tom vam slučaju savjetujemo odabir kotla koji su predodređeni za oba načina loženja (i cjepanicama i peletima).

Ovdje treba razlikovati dvije kategorije kotlova i to:

Kotlove s dva ložišta (poput Centrometal CentroPlus kotlova) od kojih je jedno ložište opremljeno setom za loženje peletima, dok se drugo ložište koristi za loženje cjepanicama. Ovakvi kotlovi omogućuju paralelno korištenje obje vrste ogrjeva.

Kotlove s jednim ložištem (poput Centrometal EKO-CK/EKO-CKB kotlova) opremljenih setom za loženje peletima. Ovi kotlovi omogućuju korištenje cjepanica, odnosno peleta naizmjenično, a izmjena /prilagodba kotla za loženje jednom ili drugom vrstom ogrjeva izvodi se jednostavnom izmjenom vrata ložišta kotla. Za loženje peletima, postavljaju se vrata s pelet plamenikom, a za loženje cjepanicama, postavljaju se klasična kotlovska vrata.

UKRATKO:

Ukoliko ne posjedujete prostor za pohranu drvenih cjepanica u količini dovoljnoj za jednu sezonu grijanja, često niste doma i niste sigurni da će netko moći tijekom dana održavati vatru u kotlu te želite komfor korištenja sličan onomu kod kotlova na plin ili loživo ulje? Kotlovi na pelete pravi su izbor za vas!

S druge strane, ako imate lako dostupne drvene cjepanice (npr. imate vlastitu šumu), imate prostor za skladištenje cjepanica te je ujedno i netko od članova domaćinstva spreman uložiti vlastiti angažman vezan za loženje i održavanje kotla, tada je za vas najbolji izbor kotao na drvene cjepanice (preporučujemo modele koji su predviđeni za nadogradnju pelet setovima, kako bi se u slučaju promjene mišljenja uz nadogradnju kotao mogao koristiti za loženje peletima.

Klikni i pregledaj izbor kotlova na kruta goriva!

Komentari (252)
Imate komentar ili savjet?

Ocijenite proizvod

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.
Drugi su komentirali…
Mišljenja drugih (10)
Ivo Grgic, 08. veljača 2020.
Poštovani, Molim Vas informaciju dali imate u ponudi kombinirabe peći na pirolizu i pelete?snaga 30 kw. Hvala unaprijed

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 0 Ne 0
termometal.hr, 10. veljača 2020.
Pozdrav Ivo, imamo. Molimo pogledajte ponudu kotlova Centrometal BIOTEC Plus: https://termometal.hr/centrometal-biotec-plus-grupa-559/
Koristan komentar? Da 2 Ne 0
Miho Bošković, 10. prosinac 2017.
Poštovani, Da li postoji kotao Viadrus sa dva ložišta u koliko bih htio jednog dana napravit nadogradnju drva + pelete. U koliko nema koji su kotlovi u nas gdje postoji ta mogućnost. Hvala na odgovoru

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 4 Ne 0
13. prosinac 2017.
Pozdra Miho, Više o Viadrus kotlovima s kombinacijom Drva/pelet, možete pronaći ovdje: https://termometal.hr/kotlovi-combi-therm-u22-i-u26-grupa-481/ Također, savjetujemo da pogledate i ponudu proizvoda od Centrometala: https://termometal.hr/centrometal-centropluscentroplus-b-grupa-320/ https://termometal.hr/centrometal-cm-pelet-set-grupa-319/
Koristan komentar? Da 9 Ne 1
Igor, 29. listopad 2017.
Jako mi se sviđa sajt, svaka čast! Imam pitanjce. Utipkao sam kvadraturu svih soba na vašem kalkulatoru i suma potrošnja kuće je 26KW. Kuća je nova te nema termo izolaciju. Izvana nije ožbukana, ali ima PVC stolariju. Dodao sam tih 20% plus pa mi cifra dođe 32KW. E sad, majstor daje savjet da se ova cifra od 26KW DUPLIRA pri kupnji kotla. Ako odaberem Vaillant Kompakt radijatore od ukupno 32KW, kakav-koji bih kotao trebao kupiti, imajući u vid da će grijanje biti na drva. Zahvaljujem unaprijed na savjetu.

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 5 Ne 1
31. listopad 2017.
Pozdrav Igore. Zahvaljujemo se na pozitivnom komentaru. Snaga kotla ne bi trebala biti veća od 10-15% od instalirane snage radijatora, jednostavno nema potrebe i u konačnici može samo biti štetno za kotao. Ako je potrebna snaga radijatora dobro projektirana, nema potrebe da vam snaga kotla bude veća od 35kW (na drva). Ovo je samo naša preporuka, vaš majstor je procijenio situaciju na licu mjesta i on je osoba koja je odgovorna za funkcioniranje sustava, pa svakako uzmite i njegovo mišljenje u obzir... :)
Koristan komentar? Da 6 Ne 0
Dražen Pavletić, 10. prosinac 2017.
Igore , budi siguran da kad staviš termo izolaciju ,ta zvijer od 52 Kw će morati van iz kuće.. većina naših instalatera vole "preporučit" ovu malo jaču ,nije puno skuplja. Kotao će jednostavno gušit samog sebe - pretpostavljam da pričaš o kotlu na drva.Ne piše gdje živiš ali mislim da ti je tih 32Kw više nego dovoljno ako si stavio postojeće stanje kuće u kalkulator. Rađe stavi jače radijatore ,njih je kasnije lako regulirat preko termo ventila. Od ove zime se grijem kotlom na pelete , Biodom 32 Kw ,sad vidim da bi bio sasvim dovoljan 24 Kw ( toliko ispada i po kalkulatoru) ,jača je kupljena na preporuku prodavača...
Koristan komentar? Da 7 Ne 0
Gojko Badrić, 29. rujan 2017.
Poštovani, posjedujem kotao za centralno grijanje na drva Centrometal Tip BIO - CET 23 kw, a želim da u taj kotao ugradim Gorionik na pelete, molim vas da mi javite da li se na taj kotao može ugraditi Gorionik i ako može, pošaljite mi Ponudu za Gorionik sa odgovarajućom oprepom. Adresa: Badrić Gojko Punat, Frankopanska 89. Hvala i primite srdačan pozdrav. Gojko Badrić

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 8 Ne 1
29. rujan 2017.
Pozdrav Gojko, etažne peći Centrometal BIO-CET nisu predviđene za nadogradnju za loženje na pelet.
Koristan komentar? Da 4 Ne 1
Josip Mesić, 18. siječanj 2017.
Zanima me da li postoji peć na pelete a da ima na sebi kotao za toplu vodu tj. kotao za toplu sanitarnu vodu? Zahvaljujem. Lijep pozdrav

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 3 Ne 1

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Radno vrijeme: Pon - Pet od 7 do 19h, Sub od 7 do 14h

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics