Datum objave: 18.03.2013

Kod kupovine novog plinskog uređaja često je javlja dvojba između odabira konvencionalnog i kondenzacijskog plinskog bojlera. Iako je ova dvojba prilično učestala pojava, mali broj korisnika zapravo zna u čemu je ''tajna'' značajnije iskoristivosti kondenzacijskih bojlera u usporedbi s klasičnim.

Zašto kondenzacijski uređaji imaju veliku iskoristivost?

Kondenzacijska tehnika je djelotvorna tehnika gdje se putem izgaranja prirodni plin pretvara u korisnu toplinu. Pritom kondenzacijska tehnika slijedi ideju vodilju da kotao/bojler radi samo sa temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutačne potrebe za toplinom čime se gubici svode ma minimum.
Dok se kod klasičnih kotlova/bojlera mora izbjegavati kondenzacija dimnih plinova, a time i vlaženje ogrjevnih površina ložišta i izmjenjivača, kod kondenzacijske tehnike je izričito poželjna kako bi se latentna (skrivena) toplinska energija u vodenoj pari dimnih plinova dodatno iskoristila i predala sistemu grijanja kao dodatak. Upravo je ta toplina ona famozna razlika u iskoristivosti između klasičnih i kondenzacijskih sistema koju marketing koristi u promidžbi tipa „iskoristivost iznad 100%“.

Kondenzacijski uređaj više košta od klasičnog, isplati li se?

Zamjena starog bojlera ili kotla isplativa je investicija po svim točkama ako nam je primarna namjera ušteda goriva, jednostavnost održavanja i u konačnici povrat investicije kroz neki vremenski period temeljen na razlici u potrošnji starog i novog sistema. S obzirom da udio toplinske energije u ukupnim troškovima energije za jedno kućanstvo iznosi gotovo 90% jasnije je zbog čega je odabir kondenzacijskog uređaja dobar potez.

Na žalost, nedovoljna informiranost, kao i gotovo dvostruko viša startna cijena kondenzacijskih uređaja (ugradnja kojih još uvijek nije popraćena i odgovarajućim državnim subvencijama), razlog su što su kondenzacijski bojleri i pored svih svojih prednosti još uvijek rijedak izbor investitora.

Važno:

Ukoliko se odlučite na zamjenu postojećeg konvencionalnog plinskog aparata s kondenzacijskim, nužno je zatražiti mišljenje stručnjaka o dostatnosti ogrjevnih tijela u objektu. Naime kako su kondenzacijski uređaji u pravilu predviđeni (odnosno daju najbolje rezultate uštede) pri radu s niskim temperaturama, može se dogoditi da ogrjevna tjela (radijatori) u postojećem objektu neće biti dovoljna kako bi se zagrijala prostorija s nisko temperaturnim režimom rada.

Imate komentar ili savjet?

Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku. Vaše upite šaljite na [email protected].

Učitavanje komentara