Zatražite poziv

Brza narudžba
Moj profil
Košarica je prazna
0 kom
0 kom

U košarici0 kom

Do besplatne dostave nedostaje vam 10.000,00 €
Početna Blog Članci Magnetni separatori nečistoća
Kako rade i čemu služe?

Magnetni separatori nečistoća

Magnetni separatori nečistoća, ili magnetski filteri kako ih još zovemo, jedan su od dva osnovna alata (uz tzv. Y-filtere) koji osigravaju zaštitu instalacija vašeg centralnog grijanja od kvarova uzrokovanih nečistoćama. Magnetni filteri znatno su učinkovitiji od mehaničkih Y-filtera, a sve češće su i uvjet za priznavanje jamstva kod instalacije novih kondenzacijskih plinskih bojlera i dizalica topline.

No, što su zapravo i kako rade magnetni separatori nečistoća? Sve što trebati znati, donosimo vam u nastavku ovog teksta.

23.03.2024.

Zašto ugraditi magnetni separator nečistoća?

Osim što je često uvjet za priznavanje jamstva za vaš kondenzacijski plinski bojler, kotao ili dizalicu topline, svakako se preporučuje korištenje magnetnih separatora nečistoća kao najučinkovitijeg riješenja za uklanjanje svih vrsta nečistoća (posebice metalnih), čime ćete značajno umanjiti rizike kvarova svih ostalih uređaja povezanih u sustavu vaše instalacije i omogućiti kompletnom sustavu da radi, dugo, pouzdano i "punom plućima".

Kako se uklanjaju nečistoće magnetnim separatorom?

Uklanjanje onečišćenja u separatorima postiže se korištenjem magnetnih jezgri, slično Y-filterima opremljenim magnetnim umetcima, no razlike ipak postoje i nisu zanemarive:

  • jezgre koje se koriste u separatorima znatno su veće od njihovih parnjaka u Y-filterima, što se izravno odražava na njihovu učinkovitost
  • magnetni separatori imaju veći koeficijent protoka (Kv) od Y-filtera, što rezultira manjim otporom protoka u instalaciji
  • separatori imaju veći prostor za nakupljanje kontaminanata, pa ih nije potrebno čistiti tako često kao kod Y-filtera

Važno:

  • klasični Y filteri za uklanjanje nečistoća u instalaciji nikako ne mogu biti zamjena za magnetne separatore nečistoća
  • kod odabira modela magnetnog filtera svakako obratite pažnju da odgovara vašoj instalaciji i namjeni

Primjer modela VALVEX branda: H-PURE DN 32 i V-PURE DN 25

U ponudi proizvođača Valvex, pojavila su se dva nova magnetna separatora - različita po konstrukcijskim i hidrauličkim parametrima, a time i po njihovoj primjeni. Što trebate znati o njima...?

Magnetni separator H-PURE namijenjen je za ugradnju na horizontalne cjevovode. Koristi se za zaštitu instalacija i opreme koja zahtijeva visok protok - posebno za instalacije s dizalicama topline. Zahvaljujući postizanju visokog Kv koeficijenta, može se uspješno koristiti u instalacijama gdje su potrebne visoke vrijednosti protoka. Čvrsto mesingano tijelo s 5/4" priključcima omogućuje koeficijent protoka od 16,25 m³.

Magnetni separator V-PURE može se koristiti iu horizontalnim i u vertikalnim cjevovodima. To je zbog okretne priključne prirubnice s promjerom spojnice od 1". V-PURE DN 25 je dizajniran za zaštitu instalacija gdje je potrebna ušteda prostora. Posebno se preporučuje za zaštitu sustava s plinskim kondenzacijskim kotlovima.

Oba modela kombiniraju zajedničke funkcije:

  • za hvatanje magnetnih čestica zadužena je magnetska jezgra jačine 11 000 [Gs];
  • mrežasti filtar od nehrđajućeg čelika od 800 [μm] odvaja kruta onečišćenja
  • prozirni sakupljač taloga osigurava bolju kontrolu nakupljanja sedimenta u spremniku, a istovremeno omogućuje primjenu sredstava za kondicioniranje;
  • rotirajući, nagnuti odvodni ventil osigurava jednostavno čišćenje separatora
  • odzračni ventil s gumbom omogućuje brzo uklanjanje zraka nakupljenog u separatoru

Pogledaj ponudu Y filtera i magnetnih hvatača nečistoća

 

Komentari (0)
Imate komentar ili savjet?

Ocijenite proizvod

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Radno vrijeme: Pon - Pet od 7 do 19h, Sub od 7 do 14h

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics