Zatražite poziv

Brza narudžba
Moj profil
Košarica je prazna
0 kom
0 kom

U košarici0 kom

Do besplatne dostave nedostaje vam 10.000,00 €
Početna Blog Članci Drveni peleti - Ekološka alternativa uz financijsku sigurnost

Drveni peleti - Ekološka alternativa uz financijsku sigurnost

Fosilna goriva se već dugo koriste i zalihe će neminovno doći kraju, a time i jeftinije cijene ulja i zemnog plina. Sve više korisnika svjesno je kako će uvoz sirovina postati rizičan i nesiguran te pokušavaju naći alternativu i postati neovisni o dosadašnjim izvorima grijanja. Isto tako, korisnici ujedno ne žele imati nikakav gubitak u odnosu na uobičajeni komfor.

18.03.2013.

Često ste nas pitali, isplati li se kotao na pelet te jeli pelet zaista cjenovno i ekološki prihvatljivija alternativa fosilnim gorivima. U nastavku vam donosimo tekst u kojem prenosimo osnovne prednosti korištenja ovog bio energenta.

Stabilnost cijena - Fosilna goriva se već dugo koriste i zalihe će neminovno doći kraju, a time i jeftinije cijene ulja i zemnog plina. Sve više korisnika svjesno je kako će uvoz sirovina postati rizičan i nesiguran te pokušavaju naći alternativu i postati neovisni o dosadašnjim izvorima grijanja. Isto tako, korisnici ujedno ne žele imati nikakav gubitak u odnosu na uobičajeni komfor.

Komfor korištenja - Jednostavna uporaba, automatska regulacija i spremnici peleta kojima su kotlovi opremljeni nude najveći komfor svima koji se odluče za kupnju takve vrste peći. Jedno punjenje spremnika u pravilu je (kod gotovo svih modela i svih proizvođača) dostatno za trajni pogon do 24 sata, pa na više. Podešavanje načina rada, kao i svim ostalim parametrima upravlja se putem digitalnih komandnih ploča koje se nalaze u pravilu u sklopu kućišta kotla, a paljenje peleta te gašenje (kada se postigne zadana temperatura) u cijelosti je automatizirano što uz komfor pridonosi i značajnim uštedama u usporedbi s loženjem drvenim cjepanicama. Posebna prednost peleta sastoji se u smanjenoj potrebi skladištenja u odnosu na rezano drvo. Također, sagorijevanjem peleta nastaje vrlo malo pepela (do 0,7%).

Uvažavajući gore navedeno, sve više ljudi, neovisno čak i o ekološkim razlozima, otkriva prednosti koje sa sobom donosi upotreba drvenih peleta kao alternativne sirovine.

Ekološke prednosti - Osim sigurnosti koju korištenje peleta pruža u vidu stabilnosti cijene te komfora korištenja usporedivog s onim kod korištenja zemnog plina ili loživog ulja, korištenje peleta ima i značajne ekološke prednosti. Naime, uporabom ove vrste sirovine emisija CO2 smanjena je na minimum, jer biljke termičkom obradom ispuštaju samo onoliko ugljičnog dioksida koliko su potrošile tijekom svog rasta. Emisija sumpor dioksida također je manja u odnosu na uporabu fosilnih goriva, jer je drvo, kao sirovina za proizvodnju peleta, prisutno i kod nas i ne mora se uvoziti i transportirati iz udaljenih zemalja, kao što je slučaj s fosilnim gorivom. Drveni su peleti čisto i prirodno gorivo napravljeno od šumskog drveta, i ostataka šumskog drveta u drvnoj industriji. Ovakva sirovina se melje i suši te se potom pod visokim pritiskom stješnjava u male drvene valjčiće - pelete. Lignin u drvetu povezuje pelet te dodatne tvari kao primjerice ljepilo nisu uopće potrebne. Uslijed izrazito male vlažnosti drveni peleti imaju visoku vrijednost grijanja - kilogram peleta energetski odgovara 1,5 kg posječene bukovine ili 0,5 l ulja.

Ukratko:

Drveni peleti su ekološki prihvatljivi, ekonomični i nisu skuplji od fosilnih goriva. Rastom proizvodnje i ekološke osviještenosti, obnovljivi izvori energije postaju s vremenom jeftiniji, a fosilna goriva naprotiv postaju sve skuplja. Ukoliko u sklopu nekretnine koju grijete raspolažete prostorom za smještaj kotla, a cijena pelet kotlova se uklapa u okvire Vaše planirane investicije, dvojbe ne bi trebalo biti!

Komentari (0)
Imate komentar ili savjet?

Ocijenite proizvod

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Radno vrijeme: Pon - Pet od 7 do 19h, Sub od 7 do 14h

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics