Zatražite poziv

Brza narudžba
Moj profil
Košarica je prazna
0 kom
0 kom

U košarici0 kom

Do besplatne dostave nedostaje vam 10.000,00 €
Početna Blog Članci Kako rade (štede) kondenzacijski plinski bojleri?
Princip rada:

Što su to i kako zapravo rade KONDENZACIJSKI plinski bojleri?

Kod kupovine novog plinskog uređaja često je javlja dvojba između odabira konvencionalnog i kondenzacijskog plinskog bojlera. Iako je ova dvojba prilično učestala pojava, mali broj korisnika zapravo zna u čemu je ''tajna'' značajnije iskoristivosti kondenzacijskih bojlera u usporedbi s klasičnim.

18.03.2013.

Zašto kondenzacijski uređaji imaju veliku iskoristivost?

Kondenzacijska tehnika je djelotvorna tehnika gdje se putem izgaranja prirodni plin pretvara u korisnu toplinu. Pritom kondenzacijska tehnika slijedi ideju vodilju da kotao/bojler radi samo sa temperaturom koja je potrebna za pokrivanje trenutačne potrebe za toplinom čime se gubici svode ma minimum.
Dok se kod klasičnih kotlova/bojlera mora izbjegavati kondenzacija dimnih plinova, a time i vlaženje ogrjevnih površina ložišta i izmjenjivača, kod kondenzacijske tehnike je izričito poželjna kako bi se latentna (skrivena) toplinska energija u vodenoj pari dimnih plinova dodatno iskoristila i predala sistemu grijanja kao dodatak. Upravo je ta toplina ona famozna razlika u iskoristivosti između klasičnih i kondenzacijskih sistema koju marketing koristi u promidžbi tipa „iskoristivost iznad 100%“.

Kondenzacijski uređaj više košta od klasičnog, isplati li se?

Zamjena starog bojlera ili kotla isplativa je investicija po svim točkama ako nam je primarna namjera ušteda goriva, jednostavnost održavanja i u konačnici povrat investicije kroz neki vremenski period temeljen na razlici u potrošnji starog i novog sistema. S obzirom da udio toplinske energije u ukupnim troškovima energije za jedno kućanstvo iznosi gotovo 90% jasnije je zbog čega je odabir kondenzacijskog uređaja dobar potez.

Na žalost, nedovoljna informiranost, kao i gotovo dvostruko viša startna cijena kondenzacijskih uređaja (ugradnja kojih još uvijek nije popraćena i odgovarajućim državnim subvencijama), razlog su što su kondenzacijski bojleri i pored svih svojih prednosti još uvijek rijedak izbor investitora.

Važno:

Ukoliko se odlučite na zamjenu postojećeg konvencionalnog plinskog aparata s kondenzacijskim, nužno je zatražiti mišljenje stručnjaka o dostatnosti ogrjevnih tijela u objektu. Naime kako su kondenzacijski uređaji u pravilu predviđeni (odnosno daju najbolje rezultate uštede) pri radu s nižim temperaturama, može se dogoditi da ogrjevna tjela (radijatori) u postojećem objektu neće biti dovoljna kako bi se zagrijala prostorija s nisko temperaturnim režimom rada.

Komentari (31)
Imate komentar ili savjet?

Ocijenite proizvod

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.
Drugi su komentirali…
Mišljenja drugih (10)
ilija stipić, 12. svibanj 2018.
poštovani, molim vas da mi odgovorite da li ima kupiti kondenzacijski plinski bojler za koji ne treba dimljak, da li može isis i usis biti na fasadi. pitam jer ne mogu izvesti dimljak ni nutarnji ni vanjski. hvala. lp

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 7 Ne 0
13. svibanj 2018.
Pozdrav Ilija, da naravno, odaberite bilo koji kondenzacijski bojler i uz njega uzmite odgovarajući fasadni dimovodni komplet (svrha ovog kompleta je izvođenje dimovodnih plinova "kroz fasadu", bez potrebe da imate "pravi" dimnjak). Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite i na naš info telefon ili mail [email protected]
Koristan komentar? Da 18 Ne 4
Branko Lisičar, 19. siječanj 2017.
Dali postoji fasadni kondenzacijski bojler, za prostore gdje nema dimnjaka ?

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 16 Ne 6
21. siječanj 2017.
Poštovani Branko, plinovi koji nastaju sagorijevanjem u bojleru moraju negdje izići... :) ili kroz klasični, ili kroz fasadni dimnjak...
Koristan komentar? Da 19 Ne 29
Branislav Đaković, 20. travanj 2016.
Postovani, kupio bih kondezacijski kombi bojler Vaillant imam kucu 160m2 pa me zanima dali je dovoljan 25kw ili da idem na 30kw? Kuca ce biti dobro izolirana, nova stolarija i fasada.

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 12 Ne 3
23. travanj 2016.
Poštovani Branislave, za dobro izolirane kuće trebao bi biti dostatan bojler od 25kW, pod uvjetom da se ne nalazite na području na kojem su zimi jako niske temperature. Ako želite biti sigurni da će vam biti toplo u cijeloj kući i za najhladnijih dana uzmite bojler 28-30kw.
Koristan komentar? Da 15 Ne 8
Đorđe Maksimović, 23. ožujak 2016.
Poštovani, kupio bih kondenzacijski bojler od 28 kW. Zanima me koji proizvođač je po vašem mišljenju bolji, Bosch ili Vaillant?

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 14 Ne 5
23. ožujak 2016.
Poštovani Đorđe, s niti jednim od ova dva branda nećete pogriješiti. I Vaillant i Bosch uređaje imamo u našoj ponudi već godinama i zaista nismo u mogućnosti izdvojiti bilo koji od njih kao bolji.
Koristan komentar? Da 13 Ne 6
Domagoj, 27. veljača 2016.
Poštovani, kako planiramo energetsku obnovu zgrade (fasada, krov, etažno grijanje i drugo) zanima me što je sve potrebno (radovi, materijal i sl.) kod zamjene postojećih bojlera koji su plinski kombi na dimnjak ili na fasadu. Većina stanova ima blok radijatore. Zgrada je stara skoro 80 godina. Također Vas molim, ako je moguće, da mi pošaljete ponudu za zamjenu jednog kombi bojlera 20kW s jednim kondenzacijskim bojlerom iste snage. Postojeći bojler se nalazi na zidu nasuprot fasade, na cca 3,50m' udaljenosti. Unaprijed zahvaljujem, Domagoj.

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 13 Ne 7
28. veljača 2016.
Poštovani Domagoj, na žalost mi smo isključivo trgovina i ne bavimo se projektiranjem ili izvođenjem radova, tako da vam mi možemo eventualno reći cijenu bojlera (iste su dostupne na ovim stranicama), a za sve ostalo trebate se obratiti nekome od projektanata ili izvođača radova.
Koristan komentar? Da 20 Ne 6

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Radno vrijeme: Pon - Pet od 7 do 19h, Sub od 7 do 14h

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics