Zatražite poziv

Brza narudžba
Moj profil
Košarica je prazna
0 kom
0 kom

U košarici0 kom

Do besplatne dostave nedostaje vam 10.000,00 €
Početna Blog Članci Kako odabrati odgovarajući radijator?
Pomažemo vam odabrati:

Kako odabrati odgovarajući radijator?

Jedno od prvih pitanja koje se postavlja pred investitora prilikom uvođenja instalacija centralnog grijanja je: Koje radijatore odabrati?
U nastavku donosimo kratak pregled osnovnih vrsta i karakteristika radijatora kako bismo vam pomogli u donošenju konačne (i vjerujemo ispravne) odluke.

17.04.2013.

Osnovna podjela radijatora koji se danas ugrađuju u obiteljskim domaćinstvima je ona na aluminijske (člankaste) i čelične (pločaste, odnosno panel) radijatore.

Aluminijski radijatori

Izuzetna toplinska svojstva aluminija kao i njegova otpornost na koroziju, razlozi su koji aluminijske radijatore kvalitativno izdvajaju u odnosu na čelične panel radijatore, no naravno ovo za posljedicu ima i stanovitu razliku u cijeni.
Estetski, radijatori od aluminija, budući se radi o metalu visoke vrijednosti, prostoru u kojem se nalaze daju dojam ekskluzivnosti, dodatno ga oplemenjuju te otkrivaju želju investitora da za svoj dom želi samo najbolje.
Aluminijski radijatori isporučuju se u člancima i spajaju u baterije ovisno o potrebnoj snazi za zagrijavanje prostora u kojem se nalaze što pruža određenu fleksibilnost kod projektiranja sustava ili u slučaju potrebe naknadne nadogradnje radijatora (odnosno u slučaju potrebe zamjene pojedinih članaka).

Čelični panel radijatori

Čelični panel radijatori, popularno zvani i ''pločasti'', posljednjih su godina na tržištu preuzeli vodstvo od, do tada, gotovo nezamjenjivih aluminijskih radijatora, i to iz nekoliko razloga:

  • zbog razvoja tehnologije, koja je omogućila nižu cijenu proizvodnje (čime su čelični radijatori postali znatno pristupačniji u odnosu na aluminijske)
  • zbog ulaganja u tehnologiju proizvodnje i korištenja kvalitetnog čelika, što je u kombinaciji omogućilo znatno duži vijek trajanja ovih radijatora
  • te zbog ulaganja u dizajn i razne nove izvedbe (radijatori sa srednjim priključkom, glatki dizajn, vertikalne izvedbe itd.) koje su ovu vrstu radijatora učinile tržišno atraktivnima

KOMPAKTNI ili VENTILSKI  panel radijatori - koja je razlika?

  • Kompaktni radijatori predviđeni su za instalacije centralnog grijanja s klasičnim cijevnim razvodom cijevi ''po zidu''.
  • Ventilski radijatori predviđeni su za instalacije grijanja kod kojih je cijevni razvod postavljen u podove odnosno zidove objekta.

Kod ventilskih radijatora, za spoj cijevi iz poda koriste se ravni H ventili, a za spojeve cijevi iz zida koriste se kutni H ventili. Budući ventilski radijatori (što im i samo ime govori) u sebi već imaju ugrađen termostatski ventil, potrebno ih je samo dodatno opremiti odgovarajućom termostatskom ventilskom glavom za potrebe regulacije temperature.

Ventilski radijatori se proizvode u lijevoj, desnoj ili varijanti sa srednjim priključkom, ovisno o tome s koje se strane nalaze ostavljene cijevi u objektu na koje je pomoću H ventila potrebno spojiti radijator. Neki radijatori (poput Vaillant VaiRAD radijatora) proizvode ventilske radijatore koji se mogu okrenuti i na lijevu i na desnu stranu.

Aluminijski ili panel radijatori - izbor je subjektivan i ovisi o ukusu i svoti novca koju ste spremni izdvojiti za kupnju radijatora, no ono o čemu svakako trebate voditi računa je slijedeće:

Nevezano za vrstu radijatora, činjenica na kojoj svakako treba temeljiti svoju odluku je izbor proizvođača koji svojim imenom stoji iza radijatora koji kupujete (i na neki način garantira kvalitetu).
Naime, kako je investicija u centralno grijanje dugoročna te obzirom da vas radijatori koje odaberete trebaju grijati i ukrašavati vaš životni prostor minimalno narednih dvadesetak godina, preporuka je svakako izbjegavati radijatore nepoznatih i/ili nepriznatih proizvođača kojima je tržište u posljednje vrijeme preplavljeno.
Navedeno je osobito bitno stoga što razlike u cijeni između radijatora svjetski priznatih proizvođača i onih u čiju se kvalitetu ne možemo u cijelosti pouzdati nisu značajne i ne opravdavaju njihov izbor.
Radijatori raznih azijskih i istočno europskih proizvođača vrlo često nude garantni rok istovjetan onome renomiranih proizvođača, ali ono što se događalo (i događa se), da nakon određenog vremena uvoznici ovih radijatora prekinu uvoz, prestanu s poslovanjem, proizvođač promjeni naziv/brand, preregistrira tvrtku ili sl. i kupac se u tom slučaju više ne možete pozvati na garanciju na koju se pozivao prodavatelj kada je prodavao radijatori.

Stoga kupci – OPREZ!

U nastavku donosimo pregled renomiranih proizvođača radijatora na čiju se kvalitetu i pouzdanost možete osloniti:

Aluminijski radijatori:

  • Lipovica - najpoznatiji aluminiski radijatori domaćeg proizvođača iz Popovače. Na tržištu su prisutni preko 40 godina, a odlikuje ih izuzetna kvaliteta i trajnost.
  • Global - talijanski proizvođač aluminijskih radijatora, prisutan dugi niz godina na hrvatskom tržištu.

Čelični panel radijatori:

  • Vaillant - trenutno najpopularniji čelični radijatori u Hrvatskoj. Njemački brand Vaillant gotovo je sinonim kvalitete i pouzdanosti kada je u pitanju oprema za centralno grijanje.Radijatori VaiRAD proizvode se u Vaillantovim proizvodnim pogonima u Turskoj
  • Buderus - Radijatori proizvođača Buderus (grupacija Bosch) prisutni su dugi niz godina na hrvatskom tržištu. Buderus radijatori također se (kao i Vaillant VaiRAD) proizvode u pogonima u Turskoj
  • Vogel&Noot i Radson - ova dva poznata branda radijatora pripadaju najvećem europskom proizvođaču radijatora, grupaciji RETTIG. Proizvode se u pogonima zapadnoeuropskih zemalja u kojima grupacija RETTIG ima vlastite proizvodne pogone.

Nadamo se da smo Vam barem olakšali odluku.

Klikni i pogledaj našu ponudu radijatora! :)

Imate komentar, pitanje ili savjet? Pozivamo vas da ih ostavite u nastavku.

Komentari (53)
Imate komentar ili savjet?

Ocijenite proizvod

Vaša email adresa neće biti javno objavljena te će ista poslužiti isključivo za potrebe odgovaranja na vaše upite.
Drugi su komentirali…
Mišljenja drugih (10)
Darko Lipić, 14. srpanj 2020.
Poštovani možete mi reći šta znači oznaka na radijatoru vm22 jel mi je majstor rekao da uzmem takav a ne manji pa me zanima sta znaci taj broj jer vidim da je na primjer broj 11vm dosta jeftiniji a dimenzije su na primjer iste samo taj broj nije isti L. P

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 1 Ne 0
15. srpanj 2020.
Pozdrav Darko, radijatori oznake 11 su uži od modela 22 i samim time imaju manju snagu iako je širina i visina radijatora identična. Odnosno dimenzije širine i visine jesu iste, ali ne i debljina (dubina).
Koristan komentar? Da 5 Ne 0
Renata Šobak, 29. lipanj 2018.
Poštovani, za prostoriju od 11m2 + zatvoreni balkon od 4,5m2 na sjevernoj strani stana, koji je najbolji izbor radijatora? Grijanje nam je na toplanu i sada je u toj sobi mali radijator visine 70cm sa 6 članaka i hladno nam je. Dodala bi još jedan radijator u dio zatvorenog balkona. Koju visinu i koliko članaka bi mi preporučili? Lijep pozdrav!

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 11 Ne 3
Dusan Jovicic, 28. rujan 2017.
Postovanje, razmisljam o kupovini Lipovica radijatora ali jedni kazu dobri su drugi da nisu. Nije u pitanju cijena nego vecina kaze da procure. Koliko je to istina ? Srdacan pozdrav

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 2 Ne 2
29. rujan 2017.
Pozdrav Dusane, s Lipovica radijatorima imamo samo pozitivna iskustva, a prodajemo ih već duže od 20 godina.
Koristan komentar? Da 4 Ne 2
Kemal Kopic, 09. lipanj 2017.
Poz....koju vrstu radijatora koristiti ventilske ili kompaktne,ako je pod vec postavljan

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 1 Ne 0
10. lipanj 2017.
Pozdrav Kemale! Ako je pod već postavljen, u pravilu se koriste kompaktni modeli radijatora.
Koristan komentar? Da 1 Ne 0
Josip K., 04. veljača 2017.
Poštovani, a) Utječe li snaga bojlera na odabir radijatora u smislu snage radijatora? b) Mogu li ikako saznati/izračunati snagu radijatora koje već imam, a nisam ih kupio nego su me takvi dočekali u stanu? Hvala!

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 2 Ne 0
06. veljača 2017.
Poštovani Josipe, a) snaga bojlera (ili drugog izvora topline) ne bi smjela biti manja od ukupne snage instaliranih radijatora (i drugih trošila). b) izmjerite dimenzije radijatora i pokušajte na internetu pronaći snagu radijatora koji su najsličniji vašima, odstupanja ne bi trebala biti značajna.
Koristan komentar? Da 3 Ne 0
Novica Tanacković, 09. siječanj 2017.
Pozdrav. Imam dva velika radijatora u stanu sa 20 članaka svaki (lipovica) i događa mi se to da kad je grijanje na bojleru pojačano skoro na najjače da su od polovice prema gore vrući a donja polovica skoro potpuno hladna, jedva mlaka. Koji je razlog tome? Hvala.

Odgovori na komentar

Koristan komentar? Da 5 Ne 3

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Zatražite poziv

Upišite tražene podatke kako bi vas mogli kontaktirati.

Radno vrijeme: Pon - Pet od 7 do 19h, Sub od 7 do 14h

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics